Boktor herkennen

Boktor herkennen
Boktor herkennen

Boktor herkennen

Een boktor is een nachtmerrie voor al uw hout dat in uw huis aanwezig is. Maar hoe kunt u een boktor herkennen en wat kunt eraan doen.

Lees op bouwtekeningen online een boktor herkennen, hoe u deze kunt bestrijden. En nog belangrijker hoe voorkomt u dat u boktorren in huis krijgt.

Het is niet alleen een vies uitziend beestje dat allerlei bacteriën in uw huis brengt, de larven zijn beter bekend als houtworm.

Wat is een boktor

Een boktor is een zwart insect die in de grootste vorm ongeveer 2,5 cm lang kan worden. De boktor ziet er nogal smerig uit. Op zich brengt de boktor op zichzelf nauwelijks schade aan schadelijk, wel kan deze allerlei bacteriën verspreiden. Een boktor herkennen is echter wel uitermate belangrijk. En het liefst ook zo snel mogelijk. Een boktor legt eitjes waaruit larven ontstaan.

De larven van de boktor zijn beter bekend onder de naam houtworm. En houtworm kan grote schade aanrichten. Bij het horen van houtworm gaan waarschijnlijk de alarmbellen rinkelen. En als ik u vertel dat een boktor ongeveer 200 eitjes legt, dan is het duidelijk hoe snel dit proces kan gaan.

Houtworm veroorzaakt gaatjes in hout en op den duur zal uw hout volledig naar de knoppen gaan. Uw houten constructies of houten meubels dient u na verloop van tijd allemaal te vervangen.

Een boktor herkennen

Zoals al gezegd is een boktor een zwarte tor. De twee lange voelsprieten is iets waaraan u een boktor goed kunt herkennen.. Er zijn meer dan 1,000 verschillende soorten boktorren.

De boktor die het meest voorkomt en ook de meeste schade aanricht is de huisboktor hylotrupes bajulus. De naam huisboktor geeft al aan dat dit de boktor is die u het vaakst in uw huis tegen zult komen.

De larve van dit soort boktor  wilt u absoluut niet in uw huis hebben. Ook bestaat er een zogenaamde veranderlijke boktor. Deze boktor heeft verschillende dekschilden die aan verandering onderhevig zijn.

Boktor herkennen
Boktor herkennen

Boktor bestrijden

Boktorren bestrijden is nog niet zo eenvoudig. De boktor die aan de oppervlakte van het hout zit kan met petroleum of terpentine worden tegengegaan. Echter op deze manier bereikt u niet de larven die in het hout zitten.

Er zijn wel bestrijdingsmiddelen beschikbaar die de houtworm en boktor effectief te lijf gaan. Dit zijn echter wel behoorlijk giftige middelen. U moet hier dan ook voorzichtig mee omgaan en bijvoorbeeld naar het sproeien van een bestrijdingsmiddel een tweetal dagen ergens anders verblijven.

Als u een serieus probleem heeft met de boktor, dan is het verstandig om een gespecialiseerd bedrijf in te huren. Want denkt u dat u het zelf goed heeft bestreden maar is dit toch niet het geval, dan zal de schade aan houten meubelen of vloerdelen onverminderd door blijven gaan.

Voorkom houtworm in uw huis

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat uw boktorren in uw huis krijgt. Een veel voorkomende bron van besmetting is het in huis halen van hout waar boktor in voorkomt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan openhaardhout. Maar ook ander soort gebruikt hout of zelfs tweedehands houten meubelen kunnen een bron van besmetting zijn.

Daarnaast vliegt de boktor vrij in het rond. Er is dus altijd kans dat de boktor gewoon bij u naar binnen vliegt. Het ervoor zorgen dat al het hout wat u in uw huis heeft goed bewerkt is zal echter de kans op besmetting voor het grootste gedeelte uitsluiten.

Dus wees alert. Het zou toch zonde zijn als u iets moois van Freds bouwtekeningen heeft gemaakt en dit wordt verpest door houtworm. Heeft u een goede bouwtekening kapschuur of gaat u een garage bouwen, dan wilt u dit toch niet laten verpesten door houtworm?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.