Gebruikte bouwmaterialen – Een goed idee?

Gebruikte bouwmaterrialen

Heeft u er weleens over nagedacht om gebruikte bouwmaterialen te gebruiken voor uw project?

Verschillende gebruikte bouwmaterialen

Er zijn in mijn opinie zijn er twee verschillende categorieën van verschillende gebruikte bouwmaterialen.

Gebruikte bouwmaterialen - gereedschappen

Door gebruik te maken van gebruikte gereedschappen kan je meer professionele gereedschappen aanschaffen voor hetzelfde budget. Denk hierbij aan een professionele boormachine of zaagmachine. Zeker als je deze slechts eenmalig gebruikt, dan is dit zeer zeker een optie om te overwegen.

Daarnaast kan je deze natuurlijk ook weer verkopen nadat je klaar bent met je project. Kijk bijvoorbeeld eens op marktplaats daar worden heel veel gebruikte gereedschappen aangeboden. En heb je geluk zodat je deze voor een goede prijs kan kopen, dan kan je er misschien  later nog winst op maken ook, wanneer je deze weer verkoopt.

Zelf doe ik dit wel eens voor gereedschappen die ik eenmalig nodig hebt. Wanneer je  deze nieuw koopt liggen deze na het afronden van de klus eigenlijk alleen maar in de weg. Dit is zeker het geval voor de grotere materialen zoals bijvoorbeeld een kamersteiger.

En ga je gereedschappen die je nieuw hebt aangeschaft verkopen dan krijg je slechts een klein gedeelte van de aanschafprijs weer terug. Dan is het beter om te huren. Ik vind echter gereedschappen huren over het algemeen best wel duur. Zeker als je deze een langere periode nodig hebt

Gebruikte materialen

Het eerste waarbij je hier aan denkt is natuurlijk steigerhout. Gebruikt steigerhout is heel erg in trek op dit moment. Maar ook andere soorten gebruikt hout kun je prima gebruiken om mee te klussen.

Het is in mijn opinie zelfs zo dat gebruikt hout extra charme geeft. Bijvoorbeeld een eettafel van gebruikt eikenhout heeft heel veel karakter. Het is niet voor niks dat je steeds meer meubels in meubelzaken ziet die gemaakt zijn van gebruikt hout. En er wordt zelfs nieuw hout dusdanig bewerkt dat het eruit ziet alsof het is gebruikt.

Ook voor een vloer lenen gebruikte bouwmaterialen zich prima. Een kwalitatief goede vloer gaat heel erg lang mee. Zeker als deze goed is onderhouden. Daarom is hergebruiken van een dergelijke vloer zeker mogelijk,

Maar je kunt natuurlijk ook je eigen vloer maken van gebruikt hout. Wel kan het zo zijn dat het leggen van de planken iets lastiger wordt omdat deze niet allemaal even recht zijn. Je zult dan waarschijnlijk een schaafmachine nodig hebben om een vloer te leggen.

Waarop te letten bij gebruikte bouwmaterialen?

Zoals duidelijk gaat het hierbij om gebruikte materialen. Bij gereedschappen dien je er zeker van te zijn dat het gereedschap goed functioneert. Iets blind kopen via bijvoorbeeld marktplaats zou ik dan ook niet doen. ik zou het in ieder geval persoonlijk gaan ophalen zodat je het ter plekke kan testen, want je hebt natuurlijk geen garantie.

Bij bouwmateriaal geldt grotendeels hetzelfde. Daarnaast is het voor gebruikt hout belangrijk dat je controleert dat het hout goed bewerkt is en bijvoorbeeld geen boktor bevat. Daarom zou ik gebruikt hout alleen via betrouwbare adressen bestellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bouwbestel. Dan heb je ook nog het recht om producten te retourneren indien het niet naar wens is.

Met een goedkope bouwtekening en goede gebruikte bouwmaterialen heb je een goede kans dat jouw klus veel goedkoper uitvalt dan dat je in eerste instantie had gedacht En dat is toch mooi meegenomen. In dat geval houd je geld over voor volgende klus. Misschien wel de buitenkeuken, een garage of kapschuur. Of iets compleet anders. Voor een klusser is er altijd genoeg te bedenken om te gaan maken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.