Verbouwen of verhuizen

Verbouwen of verhuizen
Verbouwen of verhuizen

Verbouwen of verhuizen

Een lastige en vaak ook ingrijpende beslissing die u niet zomaar even 1,2,3 neemt. Er komt veel bij kijken. Niet alleen op het gebied van verbouwen of verhuizen zelf maar zeer zeker ook een financiële vraag.

Wat is de verstandigste keuze?

Hypotheekrente

In mijn opinie is het eerste waar u naar zou moeten kijken: de hypotheekrente. Heeft u nog een oude, langlopende hypotheek, dan kan verhuizen wel eens heel aantrekkelijk zijn.

In dit geval kunt u van uw oude hypotheek af, waarvoor u waarschijnlijk een relatief hoge rente betaald. Dit is een belangrijk punt om mee te nemen om de vraag verbouwen of verhuizen te beantwoorden.

Ik ken zelfs mensen die enkel en alleen zijn gaan verhuizen om van de oude hypotheek af te kunnen komen, zonder torenhoge boeterentes. Op deze manier is de vraag verbouwen of verhuizen gemakkelijk te beantwoorden.

Op bouwtekeningen online proberen wij u te helpen met de vraag verbouwen of verhuizen?

Verbouwen of verhuizen

Geen belastingaftrek voor aflossingsvrije hypotheek.

Heeft u op dit moment een aflossingsvrije hypotheek? In dit geval moet u er rekening mee houden dat het aflossen van een  aflossingsvrije hypotheek en het afsluiten van een nieuwe aflossingsvrije  hypotheek gevolgen met zich meebrengt.

U kunt in dit geval de hypotheekrente niet langer aftrekken. Om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen dient u de hypotheek af te lossen. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld lineair of een zogenaamde annuïteitenhypotheek.

Hierdoor zullen de maandlasten hoger worden, maar u lost wel de hypotheek af. Het is uiteraard beter om u hypotheek daadwerkelijk af te lossen dan dat u rente aan de bank betaald.

Het is echter wel iets om goed rekening mee te houden.

Om u een voorbeeld te geven wat de ontwikkelingen zijn bij de verschillende hypotheek vormen het volgende:

Hypotheekbedrag: 200,000€
Hypotheekrente huidige aflossingsvrije hypotheek: 5%
Huidige hypotheekrente: 1,5%
Looptijd hypotheek: 30 jaar

 

Jaar 1 Oude aflossingsvrije hypotheek Lineaire hypotheek Annuïteitenhypotheek
Bruto-rente 10,000 2,954 2,964
Netto-rente na aftrek 5,915 1,747 1,753
aflossing 0 6,667 5,319
Totaal netto-lasten 5,915 8,414 7,072
Per maand 493 701 589

 

Jaar 5 Oude aflossingsvrije hypotheek Lineaire hypotheek Annuïteitenhypotheek
Bruto-rente 10,000 2,554 2,538
Netto-rente na aftrek 5,915 1,511 1,501
aflossing 0 6,667 5,733
Totaal netto-lasten 5,915 8,177 7,234
Per maand 493 681 603

 

Jaar 10 Oude aflossingsvrije hypotheek Lineaire hypotheek Annuïteitenhypotheek
Bruto-rente 10,000 2,054 2,195
Netto-rente na aftrek 5,915 1,,215 1,298
aflossing 0 6,667 6,088
Totaal netto-lasten 5,915 7,882 7,386
Per maand 493 657 616

 

  • Bij een aflossingsvrije hypotheek heeft u de laagst maandlasten. U lost echter niks af op uw hypotheek en profiteert bovendien niet van belastingaftrek.
  • Bij een lineaire aflossing gaat u elke maand iets minder betalen. Met de lage rentestand is het echter wel zo dat dit minimale bedragen zijn die u maandelijks minder gaat betalen.
  • Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u aan de bank elke maand exact hetzelfde bedrag. Dit bedrag bestaat uit een gedeelte aflossing en rente. Omdat u gedurende de looptijd aflost zal het rentebestanddeel steeds kleiner worden en de aflossing hoger. Ondanks dat u aan de bank precies hetzelfde blijft betalen, zullen u netto lasten toch iets toenemen. Dit omdat het rentebestandsdeel steeds kleiner wordt en de hypotheekrente aftrek dus ook kleiner wordt.

Als u bijvoorbeeld de aflossingsvrije hypotheek in jaar 5 vergelijkt met de annuïteitenhypotheek dan zult u zien dat de maandlasten ongeveer 189€ hoger liggen. Echter, u lost uw hypotheek wel met 555€ per maand af.

De beste keuze is afhankelijk van uw situatie. Heeft u nu bijvoorbeeld een goed inkomen dan kan een lineaire aflossing de beste optie zijn. Dit omdat u dan direct begint met een groot aflossingsgedeelte, waardoor u later minder gaat betalen.

Verandert uw situatie dan heeft u in ieder geval alvast een behoorlijk gedeelte van uw hypotheek afgelost.

Verbouwen

Verbouwen levert niet altijd direct een meerwaarde voor uw huis op. Vooral zaken zoals een nieuwe keuken is over het algemeen een investering die u niet direct terugziet in de waarde van uw huis. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een badkamer.

Uiteraard voegt het wel iets aan waarde toe aan uw huis, maar smaak is voor iedereen verschillend. Misschien vindt iemand anders uw droomkeuken wel helemaal niks. Dan kan het zelfs gebeuren dat een eventuele koper direct de keuken weer vervangt. Aan de andere kant is een nieuwe en moderne keuken of badkamer wel een goed verkoopargument.

Verbouwingen zoals een aanbouw of een dakkapel waardoor er meer ruimte ontstaat zijn daarentegen wel verbouwingen die waarde toevoegen aan uw huis.

Het kan nooit kwaad om bijvoorbeeld eens bij een makelaar na te vragen. Wat is zijn inschatting wat de waardestijging van uw huis zal zijn door de uitbouw of de nieuwe dakkapel.

Hoe lang blijft u in uw woning

Dit is een zeer belangrijke vraag. Weet u niet zeker of u nog lang in uw huidige woning blijft wonen, dan zou ik nog eens goed nadenken over een eventuele verbouwing. Heeft u daarentegen het idee om voor een lange termijn of misschien wel voor altijd in uw huidige woning te blijven wonen dan is er natuurlijk helemaal niks op tegen een verbouwing.

Dan is het zelfs aan te raden om hier niet te lang mee te wachten. Uw woonplezier zal erdoor toenemen.

5 belangrijke vragen om u te helpen bij uw beslissing om te verbouwen of verhuizen.

Wat is de hypotheekrente die u op dit moment betaalt?

Wat is de termijn die u verwacht te blijven wonen in uw huidige woning?

Kunt u boetevrij uw hypotheek aflossen?

Wat zegt een makelaar over de waardestijging door de verbouwing?

Neemt de waarde van uw huis toe door de verbouwing?

Kosten van een verbouwing.

Verbouwen kost altijd veel geld. Helaas vaak ook meer dan dat u van tevoren had ingeschat. Door de schaarste aan vakmensen zijn de tarieven behoorlijk hoog.

Bent u enigszins handig, dan is het uiteraard een optie om in ieder geval een ander zelf te doen. Heeft u de keuzen gemaakt voor verbouwen of verhuizen en het wordt verbouwen dan moet u natuurlijk aan de slag.

Hierbij heb ik een tip om u op weg te helpen. Het eerste wat u nodig heeft is een goede bouwtekening voor uw verbouwing. Hier ontkomt u niet aan maar is tevens uitermate belangrijk om uw verbouwing tot een succes te maken.

Een echte aanrader voor een goede bouwtekening is Fred`s bouwtekeningen. Fred`s bouwtekeningen is een website waar u meer dan 10,000 bouwtekeningen kunt terugvinden. Voor elk soort project is er wel een duidelijk bouwtekening met uitleg. Bovendien krijgt u bij elke bouwtekening ook direct een overzicht van alle benodigde materialen.

Voor bijvoorbeeld een bouwtekening schuur, bouwtekening veranda. Of misschien wilt u wel een garage bouwen? Op deze manier kunt u direct veel geld besparen op een architect, of een bouwkundig tekenaar.

Met deze duidelijke bouwtekeningen kunt u misschien wel meer dingen zelf doen dan wat u dacht. En op deze manier kunt u heel veel geld gaan besparen.

Naast een goede bouwtekening heeft u natuurlijk ook de juiste bouwmaterialen nodig. Deze kunt u ook eenvoudig online bestellen bij een goede bouwmarktshop en bij u voor de deur laten afleveren.

Geen gesleep met zware of grote materialen maar gewoon bij u voor de deur geleverd. Kijk voor een goed adres met kwalitatief goede bouwmaterialen en gereedschappen eens bij Bouwbestel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.