Vergunningsvrij bouwen

Vergunningsvrij bouwen
Vergunningsvrij bouwen

Vergunningsvrij bouwen

Waar heeft u een vergunning voor nodig en wanneer kunt u vergunningsvrij bouwen? Bouwtekeningen online heeft natuurlijk het liefst dat u ongehinderd uw gang kunt gaan.

In sommige gevallen kunt u direct aan de slag en hoeft u geen vergunning aan te vragen. Zorg ervoor dat u zich goed informeert!

De gemeente beslist

Het uitgeven van bouwvergunningen wordt in Nederland geregeld door de locale gemeente. Een belangrijk aspect is de omgeving waar u wilt bouwen of verbouwen. Bij bijvoorbeeld het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde van uw woning, heeft u wanneer u voldoet aan de voorwaarden wat betreft de grote en plaatsing van de dakkapel geen vergunning nodig.

Dit gaat echter alleen op wanneer de achterzijde van uw woning niet in de richting van een openbare weg of terrein staat. Heeft u bijvoorbeeld een huis dat aan de voor- en achterkant ingeklemd is door een openbare weg, dan heeft u dus ook voor de achterzijde een vergunning nodig.

Wat zichtbaar is vanaf de openbare weg is niet altijd zwart-wit. Hier komt een stukje interpretatie bij kijken en in dat geval bent u afhankelijk van de ambtenaar die dat in zijn portefeuille heeft.

Regels voor bebouwing van uw terrein

Er gelden algemene regels voor het bebouwen van uw terrein. Afhankelijk van de totale oppervlakte mag er een maximaal percentage worden bebouwd. Deze regelgeving gelden voor bouwwerken naast het hoofdbouwerk, wat meestal uw huis zal zijn.

Afhankelijk van de grote van uw terrein mag u vergunningsvrij bouwen:

  • < 100m²:   maximaal 50%
  • > 100m² < 300 m²:  50m² + 20% van de oppervlakte meer dan 100m² (max. 90m²)
  • >300m² :  90m² + 10% van de oppervlakte meer dan 300m² (max. 150m²)

In principe heeft u de vrijheid om een gedeelte van uw terrein te bebouwen zoals u dat wilt. Er zijn echter wel een aantal aanvullende regels waaraan u zich moet houden. Denk hierbij aan de hoogte van hetgeen u wilt bouwen, het respecteren van de bepalingen met betrekking tot de grenzen van uw perceel.

Gaat u een bijgebouw bouwen wat binnen de genoemde limieten blijft, dan is het bestemmingsplan niet van toepassing. Dat is goed nieuws, omdat het bestemmingsplan soms voor veel problemen en vertraging kan zorgen. Bovendien bespaart vergunningsvrij bouwen u ook het geld wat u anders kwijt bent voor het aanvragen van een vergunning.

Gaat u een garage bouwen of een kapschuur, zorg er altijd voor dat u goed op de hoogte bent van de desbetreffende regelgeving. En als u met een kleine aanpassing van uw bouwplannen kunt  voorkomen dat u een vergunning nodig heeft, dan is dat zeker het overwegen waard. Bent u nog opzoek naar een goede bouwtekening? Kijk dan eens bij Freds bouwtekeningen.

Voor het gehele overzicht van alle voorwaarden kunt u hier terecht voor de officiële publicatie van de overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.